Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ


1ο διήμερο ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Σάββατο 19 Νοεμβρίου ώρα 5:00 μμ

Στα πλαίσια του FORUM της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής θα γίνει παρουσίαση της γνωστής οικογένειας κεραμιστών Νικόλαου Ρόδιου από τη Σκόπελο. Θα προλογίσει η κα Κατερίνα Κορρέ .Ο συντονισμός της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα γίνει από  τον κο Κώστα Ταρκάση.
Οικογένεια Ρόδιου. Αγγειοπλαστική Παράδοση από το 1900
Η αγγειοπλαστική είναι τέχνη που ξεκίνησε από το πιο βαθύ χάραµα του χρόνου. Ιδιαίτερα στην χώρα µας γνώρισε τεράστια άνθηση και τα αρχαία ελληνικά αγγεία είναι εξαίρετα στην κατασκευή και το σχήµα. 

        


Η οικογένεια ΡΟ∆ΙΟΥ είναι µια από της παλαιότερες και γνωστότερες οικογένειες ελλήνων αγγειοπλαστών. Συνεχίζουν µε τον ίδιο ζήλο µια παράδοση που ξεκίνησε ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ µετά από µμεγάλη περιπλάνηση σε εµπορικά κέντρα διάφορα εμπορικά κέντρα της εποχής(Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κωστάντζα Ρουµανίας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου)-στις αρχές του 1900. Το ενδιαφέρον του για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής που τόσο θαύµαζε, τον έστρεψε στην κατασκευή αρχαιόµορφων διακοσμητικών σε µια εποχή που κατασκευάζονταν µόνο χρηστικά αντικείµενα. Ταυτόχρονα ξεκινά συνεχείς δοκιµές και πειραµατισµούς για να πετύχει το µελανό ανεξίτηλο χρώµα στα αγγεία. Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσµα, και στις 7 Νοεµβρίου του 1930 η οικογένεια τιµήθηκε µε το υπ΄ αριθµ. 2981 ∆ίπλωµα Ευρεσιτεχνίας, για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο µαύρο χρώµα των αγγείων. 
Ο ΝΙΚΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ, πραγματικός καλλιτέχνης, εγγονός του πρωτομάστορα της οικογενειακής παράδοσης εργάζεται σήµερα δίνοντας στα αγγεία του όλη την λεπτότητα της ψυχής του και συνεχίζει την παράδοση του παππού, του θείου και του πατέρα του. Στα χέρια του το χώµα της Σκοπέλου παίρνει την µορφή αγγείων που µε τις απαλές και όµορφες γραµµές τους και µε τα σχήµατά τους δύσκολα ξεχωρίζουν από τα αρχαία καλλιτεχνήµατα.

Η παράδοση της οικογένειας συνεχίζεται µε την κόρη του Νίκου Ρόδιου τη Μάγδα, η οποία από µικρή έχοντας ως παιχνίδι τον πηλό, έφτασε σήµερα να δουλεύει πλάι στον πατέρα της δηµιουργώντας το δικό της στυλ στα κεραµικά. Πηγή έµπνευσής της αποτελεί η φύση και το νησί της Σκοπέλου. Κάποιες από τις δηµιουργίες της είναι διακοσµητικά τοίχου -ανθοδέσµες, στεφάνια και σπιτάκια (τα λεγόµενα καλύβια)- χρηστικά αντικείµενα -κούπες, µπολ- αλλά και κοσµήµατα.

Τα αγγεία της οικογένειας Ροδίου αφού αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκαν µε δέκα ∆ιεθνή χρυσά βραβεία, µε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών καθώς επίσης και πολλές άλλες τιµητικές διακρίσεις.

Στη Xώρα της Σκοπέλου η οικογένεια διατηρεί το εργαστήριό της που είναι επισκέψιµο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η έκθεση-πωλητήριο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η παρουσίαση θα γίνει στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής Λεωφ. Κηφισίας 207 στο Μαρούσι στην Αίθουσα “TOLL” το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στίς 5:00 μμ το απόγευμα. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Πανελλήνια  Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών                                 
Κηφισίας 207, Μαρούσι                                                      
Τηλ
 2106144430                                                                
Φαξ 2103251949                                                  
Email unioncer@gmail.com          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου