Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Δεύτερο καλλιτεχνικό διήμερο 51ης Πανελλήνιας Έκθεσης κεραμικής


51η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΜΑΡΟΥΣΙ 2013
18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2ο
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
ΤΗΣ 51ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

26-27 Οκτωβρίου 2013



Τα δεύτερο θεματικό διήμερο της 51ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής είναι αφιερωμένο στην Λαϊκή Τέχνη της Κεραμικής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26

10:00 πμ Προετοιμασία και ψήσιμο φαγητού σε ξυλόφουρνο σε κεραμικά σκεύη  Θερμιώτικης συνταγής σε σιφνέικο μαστέλο
( επιμέλεια : Νίκος  Γαγιάτσος )


12:00μμ   Επίδειξη κατασκευής στον τροχό ειδών εστίασης και συντήρησης τροφίμων από καταξιωμένους αγγειοπλάστες. (Βασιλακάκης Νίκος, Γαγιάτσος Νίκος, Νίκος Μπαμιατζόγλου, Τατόγλου Ρούλα). Πανδαισία από φόρμες και σκεύη εστίασης από την παράδοση, θα καταπλήξουν μικρούς και μεγάλους. Η επίδειξη θα λάβει χώρα στην αλέα  του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής που θα συνεχιστεί την Κυριακή 27/10 όπου θα γίνει και το χέρωμα και το φινίρισμα των κεραμικών .




2:00 μμ Προετοιμασία και ψήσιμο ρεβυθάδας σε ξυλόφουρνο στην γάστρα  με τον παραδοσιακό τρόπο της Σίφνου (επιμέλεια: Νίκος Γαγιάτσος)
η κλασσική πλέον Σιφνέικη Ρεβυθάδα  σας περιμένει  να τη δοκιμάσετε.

3:00 μμ Νησιώτικη ζωντανή μουσική (Βασίλης Κλουβάτος βιολί – Απόστολος Καρποντίνης λαούτο)

5:00 μμ  Ιστορίες και μύθοι του περασμένου αιώνα από παλαίμαχους αγγειοπλάστες μαστόρους που έζησαν την ζωή τους επάνω στον τροχό και μέσα στη λάσπη . Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Διηγήσεις και γεγονότα του περασμένου αιώνα θα ζωντανέψουν το παρελθόν της αγγειοπλαστικής τα γεγονότα και τις συνθήκες της εποχής εκείνης.

5:00 μμ – 8:00 μμ Ελεύθερα εργαστήρια  (OPEN WORKSHOPS)




ΚΥΡΙΑΚΗ 27

10:00 πμ Προετοιμασία και παρασκευή φαγητού με τον παραδοσιακό τρόπο της Κρήτης σε κεραμικά σκεύη στον ξυλόφουρνο (επιμέλεια :Κώστας Χουλάκης)
ειδικά για την εκδήλωση θα έρθει από την Κρήτη ο αγγειοπλάστης Κώστας Χουλάκης και θα ψήσει το φαγητό στο φούρνο σε κενό οξυγόνου.
Ελάτε να μοιραστούμε μαζί την εμπειρία.

12:00   Διάλεξη με θέμα:  Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής. Το εργοστάσιο του Κεραμεικού κατά το μεσοπόλεμο. (εισηγητής: Νίκος Λιάρος - Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής)
Παρουσίαση των στοιχείων που προέκυψαν από την νεώτερη έρευνα για τη σημασία του εργοστασίου του Κεραμεικού στη σύγχρονη ελληνική κεραμική.


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, όπου και ζει. Οι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες του χωριού του, των Κόμπων Μεσσηνίας, υπήρξαν οι πρώτοι του δάσκαλοι. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα. Διδάχθηκε κεραμική στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής καθώς και στα εργαστήρια της Βέρας Σιατερλή και της αείμνηστης Μυρτώς Μαγγανάρη, τροχό με τον Κυριάκο Σπυρόπουλο, πειραματική αρχαιολογία και κεραμική με την καθηγήτρια Kaddee Vitelli, κατασκευή πιθαριών με τους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες. Είναι επιμελητής στο Κέντρο Μελέτης
 Νεώτερης Κεραμεικής- Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαρόπουλου, υπεύθυνος έρευνας και συλλογής, δάσκαλος κεραμικής στα τμήματα ενηλίκων. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις, διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης και την κεραμική.



2:00 μμ Θα γίνει το χέρωμα και το φινίρισμα των ειδών εστίασης  από τους αγγειοπλάστες. Τα κεραμικά χρήσης είναι τα κατεξοχήν οικολογικά σκεύη εστίασης.


3:00 μμ Κρητική ζωντανή μουσική μαζί με το χορευτικό συγκρότημα « Δικταίοι –Καστρινοί Αμαρουσίου» (επιμέλεια: Γιώργος Φραγκάκης)









5:00 μμ – 8:00 μμ Ελεύθερα εργαστήρια  (OPEN WORKSHOPS)


















Δελτίο τύπου 1ου διήμερου 19-20 Οκτωβρίου 2013



Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα τρία διήμερα των εκδηλώσεων στα πλαίσια της 51ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, στο Μαρούσι, με την επίδειξη κατασκευής αγγείων της κλασσικής εποχής, που ξεκίνησε το Σάββατο, και με το χέρωμα των αντικειμένων την Κυριακή από τον κορυφαίο αγγειοπλάστη  Νίκο Μπαμιατζόγλου, που παρουσίασε στο κοινό αυτήν την υψηλή τεχνική.
Παράλληλα στην αλέα του κέντρου σερβιρίστηκε η παραδοσιακή Ρεβυθάδα ,προσφορά των κεραμιστών που πλαισιώνει όλα τα διήμερα.

Επίσης με επιτυχία έλαβε χώρα η ομιλία με θέμα ¨Η κεραμική της φιλοσοφίας και της παράδοσης¨ με ομιλητή  τον κ. Δάνο Άγη στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού του κεραμικού κέντρου.
Η ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


      Όταν πριν από εκατομμύρια χρόνια ο άνθρωπος κατάφερε να ανάψει και να χειραγωγήσει την φωτιά, τότε ο κόσμος άλλαξε....διαβάστε περισσότερα
Τα εργαστήρια(workshops), ήταν πόλος έλξης του κόσμου που συμμετείχε στην διαδικασία κάνοντας τροχό, πλάθοντας φόρμες και μορφές και ζωγραφίζοντας κεραμικά αντικείμενα. Μικροί και μεγάλοι είχαν μια συγκλονιστική εμπειρία δημιουργίας και χαλάρωσης(Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν όλα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα  5:00-8:00 μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων).


Η 51η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και  θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.